Jop Ubbens

Jop Ubbens is gespecialiseerd in de periode 1780–1950: werk van kunstenaars uit de Verlichting , de Romantiek, het Oriëntalisme, de Haagse School, het Impressionisme, het Fin de Siècle en de Modernisten van de Avant Garde. Daarbinnen richt zijn passie en kennis zich op kunstenaars die geen grenzen kenden, reiziger–schilders die naar verre oorden trokken zoals Afrika, Azië en (Zuid)Amerika, op zoek naar nieuwe onderwerpen en ander licht. Ook werk van schilders en tekenaars die in de 18e en de 19e eeuw de Grand Tour volgden, is een van de speerpunten van Ubbens Art. Zo speelde Ubbens in zijn tijd bij Christies een doorslaggevende rol bij de verkoop uit internationale privécollecties van bijvoorbeeld een schilderij van de beroemde Franse Impressionist Alfred Sisley, een werk van de Indonesische romanticus Raden Saleh en een belangrijk stadsgezicht van Den Haag door Cornelis Springer. Een van zijn leukste recente vondsten was een olieverfstudie door Jacob Maris van zijn collega-kunstenaar Frederik Hendrik Kaemmerer dat verkocht werd aan het Dordrechts Museum.

Jop Ubbens studeerde af op een monografie over de Antwerpse Mannierist Gillis Coignet. Hij was ooit verbonden aan de RU Utrecht, heeft gewerkt in het Frans Hals Museum Haarlem en in het Joods Historisch Museum Amsterdam alvorens hij bij Christie’s Amsterdam een baan kreeg. Hij werkte 30 jaar bij dit veilinghuis in Amsterdam, Londen, Jakarta en Singapore. Eerst als specialist 19e eeuwse Europese en Zuid Oost Aziatische schilderijen, later als Chairman bij de Nederlandse vestiging waar hij het management voerde over meer dan 60 medewerkers. Hij verwierf een schat aan expertise, deed internationale ervaring op en bouwde een groot netwerk op. Onder zijn leiding veilde Christie’s op zeer succesvolle wijze de verzamelingen van o.a. Anton Philips, Anton Dreesmann, Piet en Ida Sanders, Jan en Monique des Bouvrie, Pieter Scheen, en van het Scheringa Museum voor Realisme. Als ervaren en gedreven veilingmeester blijft hij zich inzetten voor goede doelen als Human Rights Watch en Stichting Bio.

Jop Ubbens is co-auteur van de monografie over de Belgische reiziger-schilder A.J. Le Mayeur de Merpres. Hij publiceert en blogt in tijdschriften over 19e eeuwse kunstenaars als Isaac Israels, B.C. Koekkoek, Albert Bierstadt, Ger Adolfs, Alexander Hugo Bakker Korff, de Famars Testas, e.v.a. Ubbens levert als gastcurator regelmatig bijdragen aan het nieuwe kunsttijdschrift  See All This en schrijft al vijf jaar een column over kunst en musea in het glossy LXRY Magazine. Binnenkort zal hij ook voor het Fine Art Magazine Tableau een rubriek verzorgen. In 2012/2013 stelde Ubbens als gastconservator bij Rijksmuseum Twenthe de tentoonstelling 'De drie smaken van Jop 1850-1950' samen. Tenminste een keer per maand schuift hij op zaterdagochtend aan tafel bij BNR Nieuwsradio FD Persoonlijk on air om over de wereld van kunst en geld te praten. Jop Ubbens is lid van Raad van Advies van het Frans Halsmuseum/de Hallen Haarlem (tot 2018); Lid van het Bestuur Museum van Loon; Lid van de Adviesraad inzake de Turing Toekenning (2018); Lid van Bestuur van de Stichting Van Vlissingen Art Foundation; Lid van het Bestuur van het Internationaal Kamermuziek Festival Utrecht (2018); Voorzitter van het wervingscomité Koninklijk Concertgebouw Orkest Huis (2018); Voorzitter Raad van Advies YIPArt; Bestuurslid van de Stichting Vrienden van de Schilder H.J.Wolter; Lid van Commissie van Beheer SingerLaren.
Momenteel bereidt Ubbens een boek voor over zijn ervaringen en avonturen in de kunstwereld dat in de tweede helft van 2019 zal verschijnen bij Uitgeverij Balans.